Renovatie en uitbreiding van de bredescholen in Velddriel en Ammerzoden

Terug
opdrachtgever Gemeente Maasdriel
gebruiker Bredescholen te Velddriel en Ammerzoden
architect Architectenbureau Voss, Eindhoven
adviseur Nijeboer - Hage Technisch adviseurs
omvang project 2.100 + 4.400 m2
aanvang ontwerp September 2010
aanvang bouw Augustus 2011
oplevering Eind 2012

 

Algemeen

Beide scholen zijn een samensmeding tussen verschillende functies tot een bredeschool. Het gaat hierbij om kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, twee basisscholen, een bibliotheek, jeugdhonk, gymzaal en sociale buurtactiviteiten. De school in Velddriel is bijna volledig nieuwbouw, behalve twee lokalen en de gymzaal. Bij de school in Ammerzoden wordt een deel van de bestaande school hergebruikt. Alle installatiedelen zijn echter vervangen.

Achtergrond

Bij de werkzaamheden stonden de eisen zoals gesteld in het Programma van Eisen ‘Frisse Scholen’ bovenaan de wensenlijst. Een duurzaam maar vooral gezond gebouw waren de voornaamste eisen. Tevens dienden de gebouwen flexibel naar de toekomst te zijn en dienden de diverse functies onafhankelijk van elkaar het gebouw kunnen gebruiken terwijl juist ook veel ruimten voor meerdere gebruikers dienen te worden ingezet.
Wij hebben voor beide projecten alle werktuigkundige en elektrotechnische installaties mogen ontwerpen, alsook de uitvoering van de werkzaamheden mogen begeleiden.

Klimaat

Het klimaat is in beide scholen voor een groot deel vraaggestuurd. Waar mogelijk is vraaggestuurde natuurlijke ventilatie toegepast, ook in de lokalen. Waar vloerverwarming gewenst was, vanwege de doelgroep is mechanische ventilatie toegepast. De energiehuishouding wordt gemonitord door een gebouwbeheersysteem, waardoor het verbruik gedetailleerd in kaart wordt gebracht en kan worden geminimaliseerd. Per functionaliteit wordt het klimaat separaat geregeld en aangestuurd en worden obv separate klokken, aanwezigheidsmelders en overwerkschakelingen het gebruik geoptimaliseerd.

Elektrotechnische installaties

De verlichting ter plaatse van de lokalen wordt geschakeld op basis van aanwezigheid. Vervolgens wordt de verlichting terug gedimd op basis van de lichtsterkte van het binnenvallende daglicht. De verlichting kan tevens met de hand worden gedimd voor het gebruik van digitale schoolborden. Om deelgebruik van het gebouw mogelijk te maken kunnen installaties, zoals het inbraakdetectiesysteem, in delen worden ingeschakeld.

Meer over de bredeschool Velddriel