Nieuwbouw kantoor Nijeboer - Hage Assen

Terug
opdrachtgever Nijeboer - Hage
architect PvanB Architecten
bouwadvies Nijeboer - Hage
constructeur Ingenieursbureau Dijkhuis
omvang project 160 m2
aanvang ontwerp medio 2008
aanvang bouw 1 september 2009
oplevering 1 februari 2009

 

Algemeen

Op het bedrijventerrein Messchenveld wordt het nieuwe kantoorpand van Nijeboer-Hage Technisch adviseurs gebouwd. In nauwe samenwerking met PvanB Architecten is het ontwerp tot stand gekomen dat zich kenmerkt door duurzaamheid. Nijeboer-Hage ziet het gebouw als een vertaling van de bedrijfsfilosofie als het gaat om duurzaamheid. De duurzaamheid kenmerkt zich door de toepassing van duurzame materialen, de bouwkundige transformeerbaarheid van het gebouw en energiezuinigheid.

Bouwkundige kenmerken

Het gebouw opgebouwd uit een tweetal volumes die in elkaar zijn geschoven. De volumes kenmerken zich door een eigen karakter en versterken elkaar. De voorzijde bevat de kantoorruimtes en heeft een permanent karakter gekenmerkt door transparantie en licht, voorzien van een vegetatiedak. Het bouwwerk aan de achterzijde heeft een semipermanente uitstraling en bevat algemeen facilitaire functies. Het gebouw is geïntegreerd ontworpen met de technische installaties.

Klimaat

De verwarming gebeurt op basis van betonkern-activering gevoed door een warmtepomp met bodemcollector. Ter plaatse van de kantoorruimtes is zowel de vloer als het plafond uitgevoerd in beton. De hierin opgenomen slangen zorgen ervoor dat het plafond en de vloer worden gebruikt als afgifte elementen. Door het grote oppervlak kan worden volstaan met een zeer lage aanvoertemperatuur. De aanvoer wordt geleverd door de warmtepomp (aardwarmte) in combinatie met zonnecollectoren. Het gebouw heeft geen CV-ketel en geen gasaansluiting. Er is gekozen voor natuurlijke ventilatie door middel van raamroosters ter plaatse van de kantoorruimte, ter plaatse van de vergaderruimte idem alleen is dit CO2 gestuurd vanwege de geringe bezettingstijden.

Energiezuinigheid

Naast de warmtepomp en zonnecollector is het gebouw voorzien van elektrische zonnepanelen opgenomen in de pergola voor het kantoor dienst doende als zon- en lichtwering.
De energiehuishouding wordt gemonitord door een gebouwbeheersysteem, waardoor het verbruik gedetailleerd in kaart wordt gebracht en kan worden geminimaliseerd. De algemene verlichting is op basis van LED verlichting, de verlichting boven de werkplekken op basis van TL verlichting voorzien van aanwezigheiddetectie en daglichtregeling.