Nieuwbouw stal "Arcadia" Vledder

Terug
opdrachtgever Huisinga Invest BV
gebruiker Stal Arcadia
architect Cor Kalfsbeek Architecten
bouwbegeleiding DAAD Architecten
omvang project 5.500 m2
aanvang ontwerp Septemper 2007
aanvang bouw Januari 2008
oplevering April 2009

 

Algemeen

Op de landerijen rondom Vledder is een opfokcentrum voor dressuurpaarden, stal Arcadia gerealiseerd. Het bouwwerk is zeer landelijk gelegen en het ontwerp haakt hierop in door de materiaalkeuze: hout in combinatie met vezelcement dakplaten.

Achtergrond

De stal is een gebouw voorzien van individuele paardenboxen (36), een verzorgingsgebied met wasplaatsen, groepsverblijven (6) voor jonge paarden, een inpandige rijbak, een werkplaats voor de hoefsmid, woningen voor stagairs (2), kantoorruimten en een representatieve ontvangst- en activiteitenruimte. Rondom de stal zijn de buitenverblijven van de paarden gesitueerd (paddocks) alsmede training voorzieningen zoals rijbakken, een overdekte longeerbak, een stapmolen, een schuur t.b.v. machines, etc. Separaat van de stal is in vergelijkbare stijl een woning gesitueerd, plaats biedend aan 2 gezinnen.

Installaties

Centrale warmteopwekking door een verticaal grondcollector systeem, gekoppeld aan een warmtepompinstallatie. De warmtepompinstallatie levert warmte/koude aan het watervoerende slangenpakket, dat opgenomen is in de betonvloeren volgens het principe van betonkernactivering. Eventueel benodigde aanvullende warmte tijdens koude periodes wordt geleverd door een CV-combiketel die tevens zorgt voor warm tapwater.

De multifunctionele bijeenkomstruimte is voorzien van een mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Voor het bedrijfsmatig benodigde water voor het bevochtigen van de rijbakken (eb/vloed-systeem) en het drinkwater voor de paarden wordt gebruik gemaakt van een grondwaterbron. Mest van de paardenboxen wordt met een geautomatiseerd transportsysteem verzameld en periodiek door een kweker van champignons opgehaald.

De verlichting van de rijbak is uitgelegd conform de normering van NOC-NSF, per saldo een aanzienlijk geïnstalleerd elektrisch vermogen. Als de rijbak niet wordt gebruikt, maar wel licht noodzakelijk is wordt de verlichting tot een minimum niveau teruggedimd. In alle ruimten is energiezuinige verlichting toegepast met hoogfrequente voorschakelapparatuur, zoveel mogelijk geschakeld op basis van aanwezigheid.

De rijbak is voorzien van een geluidsinstallatie om de muziek voor dressuur weer te geven, waarbij de ruiter op het paard in staat is de installatie plaatsonafhankelijk draadloos te bedienen.

Vanwege de landelijke ligging is het lichtniveau van de buitenverlichting rondom het gebouw op een minimaal niveau uitgelegd.